mladi istarski sir

TRADICIJA OKUSA

Gdje priča počinje

Sirana se nalazi u kompleksu Stancije Špin u blizini Tara, prostoru gdje postoje materijalni tragovi tisućljetne tradicije uzgoja ovaca. Današnja suvremena sirana stoji tik uz tradicionalnu istarsku gospodarsku kuću, što savršeno oslikava pristup proizvodnji istarskog sira Špin.

Moderna tehnologija samo nadopunjava mudrost stoljetne mljekarske tradicije

PROIZVODNJA

Sir Špin

U našoj stanciji proizvode se isključivo tvrdi sirevi jer su oni istinski nasljednici istarske mljekarske tradicije. Poštivanje izvornosti glavno je pravilo proizvodnje sireva Špin, a moderna saznanja i tehnologija tu su samo da olakšaju taj proces. Neodoljiva jednostavnost i elegancija okusa ovčjeg sira, kravljeg sira, miješanog sira, sira s tartufima, sira u teranu i sira u orahovom lišću najviše dolazi do izražaja kad se konzumiraju sami, kao predjelo, desert ili pak jednostavan obrok stvoren za užitak. Ovčja i kravlja skuta se mogu upotrijebiti za pripremu raznih jela, od predjela do glavnog jela i deserta.

Poštivanje izvornosti glavno je pravilo proizvodnje naših sireva
Sir Špin proizvodnja